Asuminen ja eläminen

Asunnot

AYY:llä ja HOASilla on opiskelija-asuntoja pääkaupunkiseudulla. Lisäksi joillain osakunnilla on asuntoja jäsenilleen. Asuntotilanne on vaikea ja jonot ovat pitkiä, joten kannattaa hakea pian opiskelupaikan varmistumisen jälkeen. Kuitenkin kauempaa tuleville tarjotaan nopeasti asuntoa, jotta he pääsevät pääkaupunkiseudulle asumaan. Asuntoja haetaan AYY:n Domo-palvelusta. Aallon ylioppilaskunnat ovat perustaneet tämän yhteisen asunnonvälityksen, joka etsii edullisia asuntoja vapailta markkinoilta ilman välityspalkkiota. Lisäksi on vielä HOASin oma palvelu.

Opintotuki

Teekkarikin on oikeutettu opintotukeen. Valtio antaa myös takauksen opintolainalle, joka kylläkin pitää maksaa takaisin. Syksystä 2017 alkaen opintotuen ja lainan osuudet opintotuesta muuttuvat, jonka takia lainaa ottavat yhä useammat opiskelijat. Pieni korko, pitkä takaisinmaksuaika ja lainahyvitykset kannustavat keskittymään opiskeluun. Jos sinulla on muita tuloja, ole tarkka tulorajojen kanssa, jottet joudu maksamaan tukiasi takaisin. Tuen voi palauttaa seuraavan vuoden maaliskuuhun mennessä, mutta perintään päästäminen tulee kalliiksi. Tarkalleen 7,5% korotettuna palautettavasta määrästä. Käy katsomassa Kelan sivuilta, miten opintopisteiden suorittaminen on sidoksissa tukiin, kuinka monta tukikuukautta saat nostaa ja käy hakemassa vaikka heti tukesi syksylle. Elokuusta 2017 alkaen asumislisä lopetettiin opintotuen alaisuudesta ja tuki siirtyi yleisen asumistuen piiriin. Asumistukea saa riippumatta siitä, opiskeletko vai etkö kunhan ruokakunta ei yhdessä tienaa liikaa rahaa töissä.

Syöminen

Vatsa tyhjänä ei jaksa. Opiskelijoille on tarjolla Otaniemessä lukuisia opiskelijaravintoloita. Opiskelijalle syöminen on onneksi edullista. TuAs-talon, Päärakennuksen, Dipolin, T-talon, TF:n ja eri osastojen ruokalat tarjoavat maistuvaa murkinaa 2,60 eurolla. Otaniemen lisäksi ruokaa saa myös keskustan Unicafeista ja osakuntien rafloista. Esim. Kaivopihan Unicafe Vanhan Ylioppilastalon kulmalla on viihtyisä sekä näppärästi keskellä keskustaa. Muista todistaa opiskelevasi ruokailun yhteydessä. Fyysisen opiskelijakortin lisäksi kannattaa ladata Frankin sähköinen opiskelijakortti. Näin voit puhelimeltasi todistaa olevasi oikeutettu opiskelija-alennuksiin.

Liikkuminen

Julkinen liikenne toimii pääkaupunkiseudulla hyvin. Maksuvälineenä kannattaa käyttää elektronista matkakorttia, jolloin liput saa opiskelijahintaan. Korttiin voi ladata rahaa tai kautta. Lippujen ostoa varten tarvittavan kantakortin saa HSL:n eli Helsingin Seudun Liikenteen palvelupisteiltä tai orientaatioviikolla pystytettävältä väliaikaiselta pisteeltä, johon ISOt sinut opastavat. Korttia varten tarvitsee opiskelijakortin tai AYY:n maksukuitin. Jos on muuttanut vasta vähän aikaa sitten pääkaupunkiseudulle, asuinpaikkatiedot eivät vielä välttämättä ole päivittyneet järjestelmiin, joten kannattaa ottaa mukaan kotipaikkatodistus. Todistusta voi hakea netistä. Espoon maistraatti sijaitsee Tapiolassa, josta kyseisen todistuksen voi myös hankkia. Aikatauluja varten kannattaa ladata jokin niistä monista sovelluksista, jotka opastavat sinut määränpäähäsi. Reittiopas on verraton apu, kun yrität etsiä reittiä julkisilla kulkuvälineillä paikasta A paikkaan B. Lisäksi on olemassa kevyen liikenteen reittiopas, josta näkee esimerkiksi pyöräilylle sopivimmat reitit. Liikuttaessa junalla opiskelijahinnoin on syytä ladata Frankin opiskelijakorttisovellus, josta on mainittu ylempänä syömisen yhteydessä. AYY:n tapauksessa alennukset ovat voimassa 1.8 alkaen.

Terveys

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS pitää huolen opiskelijoiden terveydestä. YTHS:n Otaniemen toimipiste sijaitsee Otakaarella. Osa ilmoittautuessa maksetusta ylioppilaskuntamaksusta menee YTHS:lle, joka tarjoaa huokeaan hintaan palveluitaan. YTHS:n palvelut ovat erikois- ja hammaslääkäripalveluja lukuun ottamatta ilmaisia. Terveyden kannalta kannattaa muistaa myös urheilla säännöllisesti. UniSport tarjoaa Aallon ja Helsingin yliopiston opiskelijoille liikuntaa kohtuulliseen hintaan. Otaniemessä sijaitseva Otahalli, mihin pääsette tutustumaan orientaatioviikolla, tarjoaa monipuolisesti puuhaa. Kaikki palvelut löydät täältä ja huomaat varmasti, ettei lajeista ole pulaa.