Abien polkuja tutalle

Lahesta Otaniemeen

Olen Julius, vuoden 2011 tuotantotalouden fuksi. Peruskouluni ja lukioni kävin aikanaan Lahden kauniissa kaupungissa, josta tie on värikkäiden vaiheiden jälkeen vienyt diplomi-insinöörin opintoihin, mielenkiintoisiin töihin ja ennen kaikkea mahtavaan opiskelijayhteisöön Espoon Otaniemeen.

Suunnan etsimistä abina
Abivuonna monella lukiokaverillani oli todella selkeät ja varmat suunnitelmat tulevasta opiskelusta ja jopa työurasta. Itse koin olevani poikkeus, sillä olin alkanut kyseenalaistaa koko lukioajan takaraivossa jyskyttänyttä “minusta tulee lääkäri” ajatusta. Loppujen lopuksi en ollut lainkaan varma, haluanko sitä uraa ja pääsykoeurakka tuntui kovalta esteeltä. Toisaalta, teräväkielinen fysiikan opettajamme oli viimeisten kurssien aikana todennut meille että “kyllähän te kaikki sitten Polille suuntaatte”. Vaikkei suvussani vahvaa teekkariperinnettä ollutkaan, alkoi osittain kavereiden myötäilyn kautta opinnot TKK:lla vaikuttaa hyvältä, ja kohtuullisen helpolta tieltä päästä sisään.

Päätös: teekkariksi!
Abivuoden keväällä tein lopullisen päätöksen hakea Otaniemeen; tärkeimpinä vaikuttimina taisivat olla monipuoliset uramahdollisuudet ja hauska koulutusesittely lukiossamme, jossa pari teekkaria kertoivat kaikista Otaniemen eri yhdistyksistä. Suurin osa parhaista lukiokavereistani teki saman valinnan, ja yhdessä suunnittelimme lukustrategioita sisäänpääsyn varmistamiseksi. Valmennuskurssit totesimme täysin hyödyttömiksi, koska juurihan samat asiat oli kerrattu ylppäreihin.

Valitsin kevään 2009 haussa ykköshakukohteeksi Energia- ja LVI-tekniikan, koska ajattelin energiatekniikan toimialan tarjoavan runsaasti haasteita tulevaisuudessa. Koska ylppärit menivät minulla hyvin, pääsin lopulta suoraan papereilla sisään haluamaani ohjelmaan.

Teekkarivuosi vol. 1
Aloitin heti syksyllä 2009 innokkaana Energiatekniikan opinnot, koska päätin käydä armeijan kesken opintojen. Hyvin alkanut teekkarielämä katkesikin ikävästi heti tammikuussa kun valtion vihreät kutsuivat. Loppujen lopuksi vieti armeijassa kokonaisen vuoden, ja jatkoin sitten energiatekniikan opintoja vuoden tauon jälkeen samasta pisteestä. Ensimmäisen opiskelusyksyn ja intin aikana oli kuitenkin aikaa pohtia, mitä todella haluan opiskella ja “mikä minusta tulee isona”. Totesin että bisnes ja talouspuoli kiinnostavat minua teknologian lisäksi, ja olinkin Tuotantotalouden peruskurssilla jo nähnyt miten se yhdistää hienosti nämä yhdeksi paketiksi. Lisäksi, tuotantotalouden opiskelijajärjestö Prodeko vaikutti aika siistiltä porukalta…
Toinen hakukierros: tähtäimessä Tuta
Ensimmäisen kevään opintoja suorittaessa päätin siis kokeilla, josko vaihto Tuotantotalouden koulutusohjelmaan Aallon sisällä onnistuisi. Ainoa keino tähän on käydä uudestaan pääsykokeissa, mutta totesin DI-tutkinnon alkuvaiheen fysiikan ja matematiikan peruskurssien käyvän hyvin kertauksesta pääsykokeisiin. Tällä kertaa niihin myös jouduin, ja heinäkuussa kolahti uusi hyväksymiskirje!

Luottavaisena kohti työelämää
Hetkeäkään en ole vaihtoa tutalle katunut; kiinnostavat opinnot ja loistava opiskelijayhteisö ovat juuri sitä mitä esitteissä luvattiin! Ehkä kaikista hienointa opinnoissamme on, miten paljon teemme yhteistyötä bisnesmaailman kanssa. Yritysvierailujen ja kesätöiden lisäksi olen kolmen vuoden aikana tehnyt koulukursseilla jo 3 erilaista tosielämän yritysprojektia. Tämä jos mikä antaa todella avaimia tuleviin haasteisiin.

Otaniemi – selkeä valinta

Olen Robin, vuoden 2013 fuksi. Peruskouluni sekä lukioni kävin englanniksi (SYK-IB). Saatoin joskus muutaman sekunnin ajan harkita opiskelua ulkomailla, mutta tyrmäsin ajatuksen lähes heti, koska Suomessakin saa erinomaisen koulutuksen. TKK tuntui itselleni sopivalta opiskelupaikalta. Halusin kuitenkin, että ei tarvitsisi lukea pelkästään teknisiä aineita vaan voisi myös opiskella talouspainoitteisempia aiheita työelämää varten – ja näin ollen tuta oli hyvä ratkaisu.

Abina olin tosin myös erittäin kiinnostunut Energia-tekniikan opiskelusta. Ajattelin, että voisi lukea Energiaa pää-aineena ja sitten tuotantotalous voisi olla hyvä sivuaine siihen kaveriksi. Itselläni oli sinänsä hyvä tilanne kun kävin IB-linjan, että pystyin hakemaan kahdessa eri kiintiöissä TKK:lle. Yhdessä kiintiössä sain Energia ja toisessa Tuta -opiskelupaikan. Syy miksi loppujen lopuksi päädyin ottamaan Tutan pääaineeksi (ja luultavasti Energian sitten sivuaineeksi) oli suurelta osin Tuta:n mediamaine. Prodekon kautta pääsee tutustumaan moneen yritykseen, ja muutenkin Tuta on arvostettu koulutus Suomen markkinoilla. On myös mainittava, että Prodeko on erinomainen kilta jossa myös opiskeluelämä/kulttuuri (siis koulun ulkopuolella oleva elämä) on erittäin hauskaa, monipuolista ja mukavaa!

Olen kohta opiskellut vuoden Otaniemessä, ja olen erittäin tyytyväinen valintaani. Tuta on niin monipuolinen koulutusohjelma, että vaikka joku kurssi tuntuisi ajoittain hieman ikävältä taikka tylsältä, niin samaan aikaan on muita kursseja jotka ovat erittäinkin kiinnostavia. Kuten sanottu, Tuotantotalous on yksi hyvä polku työelämää varten, mutta haluan myös muistuttaa, että se ei ole ainoa.